Tweelingprojecten in het bisdom RotterdamMOV-groepen uit parochies ondersteunen elk jaar in de vastentijd een Vastenaktieproject. In 1994 kozen de MOV-groepen van het voormalige dekenaat Leiden voor het Vastenaktie-project Colonia Pirai: straatkinderen in Bolivia. Juist in die tijd begon de Diakonie van Leiden een dagopvang voor dak- en thuislozen. De gedachte kwam op om deze twee projecten te koppelen. Voordeel is dat dan de problematiek dichterbij komt. Bovendien wordt het ook duidelijk dat de situatie van dak- en thuislozen niet zomaar een toevallig probleem is. Het voorstel om op deze manier het MOV-werk te verdiepen, werd aarzelend aan de groepen voorgelegd. Deze reageerden opmerkelijk positief, juist omdat hierdoor de problematiek niet ver weg blijft, maar dichterbij komt. Deze koppeling van projecten werd tweelingproject genoemd.
Besloten werd 90 % van de opbrengst voor ginds en 10% voor hier te bestemmen. Deze verdeling was geen punt van discussie, kennelijk omdat dit een goede verhouding was. De bewustwording staat voorop bij het diaconale project in eigen regeio en de 10% wordt gezien als een symbolisch bedrag. Het is een gebaar van solidariteit en bij wijze van spreken bestemd voor ‘het bloemetje op tafel’.
In 1995 ondersteunde hetzelfde dekenaat het vrouwenproject Sutra in India en het opvangcentrum voor vrouwen in Leiden Casandra. In 1996 werd Sutra gekoppeld met de vrouwengroepen van het Pastoraal Buurtenwerk Leiden. Vanaf 1997 werd eerst een diaconaal project dichtbij gekozen dat aansloot bij de thema’s van de Vastenaktie-projecten en vervolgens het Vastenaktieproject. Het was de bedoeling dat alle MOV-groepen uit het dekenaat een diaconaal project op de vergadering toelichtten en er vervolgens gestemd werd. Zo werd in 1998 een project voor buddyzorg in Den Haag gekoppeld aan een project van de vrouwenorganisatie Cunha die actief is op het gebied van AIDS-voorlichting in Brazilië.
Plussen en minnen van een tweelingproject Voordelen van een tweelingproject zijn: De problematiek komt dichterbij; je voorkomt dat men denkt of zegt dat ‘zij daar’ een probleem hebben, want het is ook ons probleem. Het wordt duidelijk dat er een verband bestaat tussen de problemen ver weg en de problemen hier in Nederland. Bij de uitvoering is er niet alleen materiaal van ginds te gebruiken, maar ook uit eigen omgeving en er zijn mensen die er zelf over kunnen vertellen. Het biedt kansen om een diaconaal project onder de aandacht van parochianen te brengen en de parochie een langduriger contact met dit project te laten opbouwen.
Er bestaat echter gevaar om onze zending wereldwijd te vergeten, omdat het diaconale project dichtbij meer aanspreekt. Een tweesporen-beleid kan ook moeilijk zijn, omdat er materiaal aangeboden moet worden over en voor beide projecten. Dit model is inmiddels door meer MOV-groepen overgenomen en na een aantal jaren blijkt dat er meer knelpunten zijn: Er is een gebrek aan diaconale projecten die inhoudelijk aansluiten bij de thema’s van Vastenaktie. In het dekenaat Leiduinen is er nu ook geen thematische koppeling meer tussen beide projecten. Verder gebruiken de groepen uiteenlopende criteria voor het diaconale deel, dit in tegenstelling tot Vastenaktie die strikte criteria hanteert voor haar projecten.
Een nieuwe formule De formule van tweelingprojecten biedt kansen omdat die gebruikt kan worden om de samenwerking tussen de MOV-groep en diaconiegroep in een parochie te stimuleren. De medewerkers diaconie en missie van de afdeling Pastorale Dienstverlening van het bisdom Rotterdam en Vastenaktie zijn dan ook bezig om te zoeken naar een opzet van tweelingprojecten waarbij bovenstaande knelpunten geen belemmering vormen. Voor de toekomst is het de bedoeling om bij de Vastenaktieprojecten van 2005 overeenkomstige diaconale projecten in het bisdom Rotterdam te zoeken. Daarnaast staat de verdeling van 90%/10 % ter discusssie. Verder zullen de criteria voor diaconale projecten uitgewerkt worden. In het bisdom Rotterdam gaan we bovendien bekijken of er interesse is voor samenwerking in de vastentijd tussen territoriale en migrantenparochies. Contact Bisdom Rotterdam Koningin Emmaplein 3 3016 AA Rotterdam
Tel: 010 2815171 Email: bureau@bisdomrotterdam.nl Internet: www.bisdomrotterdam.nl
Meld hier eventuele onvolkomenheden
|