SohbetWat Sohbet is een Turks woord en staat voor: open dialoog over wezenlijke zaken. Sohbet is de naam die gekozen is voor een maandelijkse ontmoeting van pastores, predikanten en Turkse imams in een aantal steden in Nederland: Almelo, Enschede, Hilversum, Utrecht, Veendam en Zwolle. Het doel hiervan is aan de ene kant om elkaar en elkaars godsdienst beter te leren kennen en aan de andere kant de gezamenlijke inzet voor de verbetering van het welzijn van de eigen stad en buurt.
Het doel van Sohbet is:
- vertrouwen scheppen; elkaar direct leren kennen; niet meer over de islam leren door middel van een christelijke bril en omgekeerd.
- het samen bestuderen van de lokale context waarin men leeft.
- de problemen samen definiëren en er samen oplossingen voor zoeken, waarbij de nadruk ligt op het proces.
- een ethiek ontwikkelen voor de gezamenlijke relatie, die gekenmerkt wordt door respect voor de universele menselijke waarden en de gelijkwaardigheid van mensen, gerichtheid op vrijheid en aandacht voor de plaatselijke wijsheid.
De uitgangspunten hierbij zijn:
- respect voor de plaatselijke geschiedenis en context als de basis voor het met elkaar samenleven.
- de praktische kanten van het allerlaagste niveau benadrukken.
- respect voor de plaatselijke verscheidenheid en niet uit zijn op uniformiteit, laat staan het opleggen daarvan.
In Nederland Het model dat Sohbet gebruikt hebben we overgenomen van onze partners uit Indonesië. Dit betekent ook, dat we ten opzichte van hen achter lopen. Als imams en pastores uit de bovengenoemde steden, zijn we inmiddels elkaars vrienden geworden. Sommigen zijn samen al heel actief bezig in hun woonomgeving. Hoezeer de Ulu-moskee en de Parochie Sint Antonius van Padua in de Utrechtse wijk Lombok goede buren zijn geworden, bleek na de moord op Theo van Gogh. De pers meldde brandstichtingen bij scholen en moskeeën, ook in Utrecht. Binnen het Parochiebestuur was er even discussie of hun kerk extra beveiligd moest worden. Uiteindelijk werd besloten om niets te doen, ook om geen verkeerd signaal, van angst, af te geven. Ontroerend was in diezelfde week het aanbod van moslims om hun kerk te bewaken. Zo ver als de samenwerking in Lombok zijn de anderen nog niet. Maar overal worden de imams en de pastores over en weer uitgenodigd om aanwezig te zijn bij elkaars feestdagen. En in alle genoemde plaatsen zijn we bezig om plaatselijke Sohbet-groepen op te richten, zodat ook onze geloofsgemeenschappen van vreemden tot elkaars vrienden worden. Uiteindelijk zullen we samen iets moeten maken van het leven in de stad. Niet alleen voor onszelf, maar ook met het oog op de toekomst van onze kinderen.
Jan Post Hospers is coordinator van Sohbet. U kunt bij hem terecht voor meer informatie.
Sohbet is uitgebreider beschreven in Diakonie & Parochie 2005-4 Contact Jan Post Hospers
Tel: 038-4650307 Email: jan.posthospers@hetnet.nl
Meld hier eventuele onvolkomenheden
|