Kerken met stip
.png)
|
wat Nogal wat gedetineerden ontdekken tijdens hun gevangenschap (opnieuw) de waarde van geloven en de waarde van een geloofsgemeenschap. Jammer genoeg vinden ze na hun straf zelden aansluiting bij een kerk. En dat terwijl deze mannen en vrouwen tijdens hun detentie wekelijks de vieringen meemaakten. |
De projectgroep Kerken met Stip zoekt christelijke geloofsgemeenschappen die ex-gedetineerden zowel godsdienstig als sociaal een dak boven hun hoofd kunnen geven. Een huis voor hun ziel.
waarom Kerkdiensten in gevangenissen, huizen van bewaring, jeugdinrichtingen en TBS-klinieken verheugen zich in een grote belangstelling. Gedetineerden ervaren daar soms de kracht van het geloof, en ook hoe dat je leven kan veranderen. Tot de dag van de invrijheidstelling aanbreekt... hoe gaat het dan verder? Er komt elke keer weer heel veel bij kijken om een nieuw bestaan op te bouwen, en een menswaardige plek in de samenleving te vinden.
Hier mag je zijn wie je bent, en willen we zuinig zijn op elkaar, want God is zuinig op ons (van de gezamenlijke website)
Hoe doen we dat De kerk is geen reclasseringsinstelling, maar het eigene van de kerk is dat zij mensen -geestelijk gesproken- een dak boven het hoofd kan bieden. En, zij biedt een gemeenschap, waarbinnen je als mens gerespecteerd wordt en waarbinnen je ook wat kunt doen. Bij een Kerk met Stip vind je ook iets terug van de bajeskerk, en dat is mooi meegenomen. Iedere Kerk met Stip heeft een actieve justitiepastor als feed-back bij de hand.Kerken met Stip hebben vaak een grote ervaring met diaconale projecten, en zijn als het ware van nature gastvrij en open ingericht. Nieuwe mensen voelen zich er snel thuis. Getrainde vrijwilligers maken het deelgenoot zijn van een gemeenschap tot een warm-menselijk gebeuren.
Concreet komt het contact tussen een ex-gedetineerde en een kerk meestal tot stand via een justitiepastor of een nazorggroep van Stichting Exodus. Als aan het eind of na de detentieperiode de (ex-) gedetineerde contact met een kerk wil, dan kan de justitiepastor inventariseren of er kerken in de toekomstige woonplaats zijn die inderdaad een welkom kunnen bieden. Dat is afhankelijk van vrijwilligers die de nieuwkomers willen introduceren in de gemeenschap. De landelijke projectgroep coordineert, traint, begeleidt en bewaakt, zorgt voor onderlinge uitwisseling van ervaringen en zij is op zoek naar kerken, vooral in het noorden en zuiden van het land, die Kerk met Stip willen worden.
download de brochure (197kb) Contact secretariaat Kerken met Stip
Internet: www.kerkenmetstip.nl
Meld hier eventuele onvolkomenheden
|