Je portemonnee delenwat Jaarlijks komen leden van de Kritische Gemeente IJmond bij elkaar voor een feestelijke herverdelingsmaaltijd. We nemen allemaal een gelijk deel van ons bruto jaarinkomen mee, delen het in gelijke porties en na de maaltijd gaat iedereen met een bedrag naar huis. Voor de mensen met een minimuminkomen en de 'onzichtbare' deelnemende families in El Salvador en Koerdistan betekent dat dat zij met meer naar huis gaan dan ze inbrachten. Goed voor een nieuwe fiets of een andere bestemming, die allang is bedacht. Voor de deelnemers met een ruimere beurs was het vooral in het begin schokkend en spannend. Ook jongeren doen mee: zij delen het zakgeld van een week.
waarom Het begon met een periode van bezinning op een eerlijker verdeling van inkomen en arbeid, en de vraag hoe wij als gemeenschap concreet iets konden doen. Het idee van een steunfonds of solidariteitsfonds werd juist bij de groep met een minimuminkomen niet enthousiast ontvangen: het zou toch weer neerkomen op een vorm van liefdadigheid. Daarom is het een project geworden dat ingaat tegen de procentuele loonsverhogingen en vakantiegeld in de vorm van een herverdeling. We beseffen als gemeente dat we met dit initiatief niet het onrecht van de ongelijke welvaart oplossen, het is slechts een signaal en gebaar om ook onszelf eraan te herinneren dat er nog altijd sprake is van een onrechtvaardige verdeling. Het spannende en vrolijke moment van het weer uitdelen van de bedragen bepaalt ons met nadruk bij de droom waarop wij aan die feestelijke tafel even vooruit lopen: het visioen van genoeg voor allen.
hoe doen we dat Bij binnenkomst levert ieder een envelop met geld in. De afspraak is 3% van het bruto-jaarinkomen. Iedereen kan dan onder dezelfde voorwaarden meedoen. Het meegebrachte eten levert een welvoorziene tafel op. Een tafelgebed klinkt en we breken en delen met elkaar het brood. Tijdens de maaltijd is er een verhaal en lied. Intussen tellen drie gemeenteleden elders in het gebouw het geld en verdelen dat in gelijke porties. Wanneer zij de zaal binnenkomen, stijgt de spanning bij jong en oud: hoeveel zit er in de envelop? Is het meer of minder dan vorig jaar?
bron: Helpen onder protest
Meld hier eventuele onvolkomenheden
|