Wet Maatschappelijke Ondersteuning
De WMO vervangt de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG), de Welzijnswet en delen van de Algemene Wet Bijzondere Zorg (AWBZ) en wordt in stappen vanaf 1 januari 2007, uitgevoerd door de lokale burgerlijke gemeenten. In de Tweede Kamer is bij de vaststelling van de WMO besloten dat de burgerlijke gemeenten plaatselijke kerken bij de discussies rond de WMO moeten betrekken. De vraag is welke rol de parochies of kerkelijke gemeenten willen en kunnen spelen. Het diaconale handelen van kerken, dat gedaan wordt door professionals, ambtsdragers en vrijwillig(st)ers speelt zich grotendeels af op het gebied van wonen, welzijn en zorg in de eigen woonplaats. Door de WMO gaat er veel veranderen op deze drie terreinen.
De redenen om als christelijke groepering je te interesseren voor deze wet:
- vanuit de bekommernis om mensen, komen we mensen en organisaties tegen die onder het regime van de WMO vallen
- Er zullen altijd mensen zijn die 'de weg' niet weten. Hen naar het juiste loket leiden kan een diaconale opdracht zijn.
- We kunnen de noden signaleren die met de reorganisatie gepaard gaan, zowel bij de werkers, bijvoorbeeld in de thuiszorg, als bij hen die de zorg nodig hebben.
In dit dossier vindt u informatie voor kerken, PCI's, diaconale werkgroepen enzovoort, en een enkele verwijzing naar algemene informatie over de wet.
Het tijdschrift Diakonie & Parochie gaat heel 2007 over de relatie tussen diaconie en WMO ! Ga naar Diakonie & Parochie artikelen en voorbeelden uit het blad zijn deels ook opgenomen in de site |
|