Mogelijkheden voor kerken en de voedselbank
Parochies kunnen op verschillende manieren bijdragen aan de Voedselbank:
- Vrijwilligers leveren voor de plaatselijke Voedselbank of mee het initiatief nemen tot de oprichting ervan.
- Ruimten ter beschikking stellen voor een uitdeelpunt, opslag en koeling van voorraden of vergaderingen van vrijwilligers.
- Een financiële bijdrage leveren voor de organisatiekosten.
- Bekendheid geven aan de Voedselbank in het parochieblad of anderszins.
- Levensmiddelen en andere gewenste artikelen inzamelen ter aanvulling van de bulkpakketten.
- Parochiële vrijwilligers die in contact kunnen komen met potentiële klanten (wijkcontactpersonen, bezoekgroepen), informeren over de werkwijze van de Voedselbank en hen bekwamen in het signaleren van armoede.
- Bondgenoot zijn van de Voedselbank en initiatieven ondersteunen naar de plaatselijke politiek.
- Aanvullende ondersteuning aanbieden aan klanten van de Voedselbank, b.v. hulp bij het zoeken naar meer structurele oplossingen, invullen van formulieren e.d.
Voedselbanken zijn in een paar jaar tijd een populaire diaconale activiteit geworden. De kerngedachte achter een voedselbank is, dat levensmiddelen die dreigen te worden verspild, worden ingezameld en als noodhulp uitgedeeld aan mensen die voor kortere of langere tijd financieel echt aan de grond zitten. De voedselbanken zijn begonnen in de grote steden, maar verspreiden zich nu ook over de kleinere steden en de meer landelijke gebieden. Wekelijks krijgen ruim 9300 gezinnen en alleenstaanden een voedselpakket uitgereikt. Als maatstaf hanteert de Voedselbank een vrij besteedbaar inkomen (= het inkomen na aftrek van vaste lasten zoals huur, gas, water, licht, verzekeringen, telefoon, gemeentelijke belastingen en aflossing van schulden) van 150 euro per maand voor een volwassene. Voor een huishouden van twee volwassenen is dat bedrag 200 euro per maand; voor ieder kind mag men 25 euro bijtellen.
zie ook: www.voedselbank.nl
bron: Diakonie & Parochie 2006-4
|