René Serno winnaar Ab Harrewijn Prijs 2022

René Serno van Samen voor Sliedrecht is de winnaar van de Ab Harrewijn Prijs 2022. Dit maakte de jury bekend tijdens een bijeenkomst in de Rotterdamse Prinsekerk op vrijdag 13 mei.

Samen voor Sliedrecht is een vrijwilligersorganisatie die in oktober vijf jaar bestaat. In totaal zijn 11 vrijwilligers actief. Uit het juryrapport: “De jury heeft bewondering voor de tomeloze inzet waarmee René Serno een waaier aan activiteiten ontplooit in Sliedrecht. Van maaltijden voor inwoners met een smalle beurs tot een festival met levende standbeelden. Daarbij zoekt hij heel breed de samenwerking, met de gemeente, met ondernemers, met geloofsgemeenschappen. Hij gaat voorop in het maken van onderlinge verbondenheid tussen mensen, zodat eenzaamheid minder plaats heeft. Mensen kunnen hun problemen met elkaar bespreken en in onderling contact ook oplossingen vinden. Al doende ontstaat er meer contact, leefbaarheid en veiligheid.”
‘Samen voor Sliedrecht’ organiseert door het jaar heen afwisselende activiteiten voor alle leeftijdsgroepen en bereidt eenmaal per maand gratis een voedzame maaltijd voor ongeveer 80 inwoners met een smalle beurs. Lees verder op www.facebook.com/samenvoorsliedrecht/.

Nominatie: Don Camillo te Roermond
Het Goede Doelen Huis Don Camillo geeft gebruikte goederen zoals huishoudelijke artikelen, kleding, klein meubilair en boeken middels een donatie een tweede kans. Daarnaast is iedereen welkom in de woonkamer voor een gezellig gesprek of een kopje koffie. Een kleine gepassioneerde groep 60-plussers zorgt ervoor dat het Goede Doelen Huis wekelijks open staat voor mensen die maatschappelijk minder goed meekomen. Eenzaam, een beperking, een moeilijk moment? Voor iedereen staat een kop koffie klaar in de woonkamer. Even geen cent te makken? In het Goede Doelen Huis mag je snuffelen tussen de spullen en gratis meenemen. Ook maken de vrijwilligers zich jaarlijks sterk voor internationale projecten, zoals een kindertehuis in Gambia dat kleding nodig heeft. Zij zamelen de kinderkleding in en ondersteunen financieel het transport naar de plaats van bestemming. Zie ook www. oncamillo-rmd.nl.

Nominatie: De Voorplanters van de Voedseltuin te Rotterdam.
De Voorplanters vormen een kwekerij die plantjes opkweekt voor diverse buurttuinen en de Voedseltuin, die op zijn beurt verbonden is aan de Rotterdamse voedselbank. In 2021 zijn de Voorplanters gestart met een eigen kwekerij, onder de bezielende leiding van Hermi Prins, opkweek koningin van Rotterdam, Hetty de Bruyn, tuincoördinator in de Buurttuin op het Dakpark, en tuincoördinator Meriam Beek van de Voedseltuin, en samen met een inmiddels een grote groep vrijwilligers van de Voedseltuin en Voorplanters. Samen zaaien ze groenten, bloemen en kruiden zelf voor en kweken ze op in de kas (en buiten) tot mooi, sterk plantgoed. Het jaar rond wordt er gewerkt aan voorzaaien, verspenen en stekken van groenten, kruiden en bloemen. Lees meer op https://voedseltuin.com/

Nominatie: Angelique van den Berg van het Droombankje te Arnhem.
Het Droombankje is opgericht vanuit de ambitie en wens om dak- en/of thuisloze mensen zonder verslaving of psychische stoornis een warm thuis te bieden gecombineerd met een individueel begeleidingstraject met het doel te werken aan persoonlijk en maatschappelijk herstel. Angelique: “Ik wilde een plek creëren voor deze mensen. Als je alles kwijt bent moet je op een plek komen waar je warmte voelt en liefde. We zijn geen familie maar geven je wel het gevoel dat jij weer nummer één bent in het leven. We geven iedereen warmte en niet het gevoel dat je in de opvang zit”. Precies vijf jaar geleden op 13 mei kwam de eerste bewoonster binnen en een tijd lang was alleen zij er. Niet wetend of Droombankje wel of geen succes zou worden. Inmiddels is Droombankje 50 plekken verder, en zijn er drie locaties waar mensen tijdelijk wonen. Ook zijn er vier zelfstandige woningen voor opvang van dakloze gezinnen. Meer lezen op https://www.hetdroombankje.nl/.

Nominatie: Bewonersinitiatief Gijsingflats in Rotterdam
De vijf Gijsingflats in de wijk Bospolder Tussendijken gaan als eerste flats van het aardgas af. Dit gegeven is de aanleiding geweest voor het ontstaan in iedere flat van een groepje actieve bewoners die de oren en ogen zijn van hun flat. Zij verzorgen activiteiten maar vangen ook signalen op ‘achter de voordeur’ die tot hulp op maat leiden. Deze bewoners weten wat er overdag gebeurt, maar ook ’s avonds. Als het nodig is, maken zij meldingen bij de politie. Omdat de bewoners niet meer individueel maar nu samen opereren, maken zij echt verschil in de flats. De actieve bewoners maken een praatje met andere bewoners hen als ze hen tegen komen in de lift of in de entreehal, informeren hoe het met hen gaat, geven hen aandacht. Zo is er ook op galerijniveau een vorm van sociale betrokkenheid. Geen website.

Welke keuzes maak je
Ruard Ganzevoort is hoogleraar, theoloog en politicus en hij haakte in de twintigste jaardag van het overlijden van Ab Harrewijn in op de harde werkelijkheid en de hoop dat het anders kan en moet. “Als hoop het geloof is dat het anders kan, dan hebben we het niet in de eerste plaats te verwachten van diegenen die het in de bestaande werkelijkheid voor het zeggen hebben. De machten van vandaag hebben ervoor gezorgd dat de wereld is geworden wat ze is. De ongelijke kansen waarmee mensen het moeten doen, de manier waarop we de aarde uitbuiten en langzamerhand onleefbaar maken, het systeem waar mensen tussen de wielen raken, de cultuur waarin we voortdurend als groepen tegen elkaar worden opgehitst, de oorlogszoekers die bereid zijn anderen op te offeren aan hun idealen, daar hebben we het allemaal niet van te verwachten. En daarmee is hoop per definitie niet het geloof in een sterke leider, want die sterke leider is deel van de machten van vandaag. Wat Ab Harrewijn ons heeft laten zien en wat alle nominaties vandaag laten zien, is het volgende. Hoop begint niet bij de machthebbers. Hoop ontstaat niet op de tekentafel of zelfs bij een visioen van een politicus. Hoop ontstaat in Sliedrecht en Arnhem, in Rotterdam en Roermond. Het ontstaat in een voedseltuin en een gastvrije huiskamer. Het ontstaat waar mensen elkaar zien en samen laten zien dat het anders kan.”

De Ab Harrewijn Prijs bestaat sinds 2002. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een bedrag van 5.000 euro. De overige genomineerden ontvangen 1.500 euro.
www.ahbharrewijnprijs.nl