Het kan verkeren
Toekomstperspectief van levensbeschouwelijk vrijwilligerswerk

Auteur: Henk Meeuws
Uitgever: Actioma
Gepubliceerd in: 2006

Het kan verkeren
"Er is een tijd geweest waar in het weldenkende deel der natie er vast van overtuigd was dat religie noch levensbeschouwing een publieke rol van betekenis behoorde te spelen in de moderne samenleving. De verlichte burger zou immers afscheid nemen van irrationele wensdromen en voorgegeven denkbeelden, en voortaan slechts koersen op het kompas van de autonome menselijke rede, ook in de ordening van het maatschappelijk verkeer.

Er is een periode geweest waarin maatschappijkritische mensen de tijd zagen gloren dat vrijwilligerswerk tot het verleden zou behoren. Zij voorzagen en planden een samenleving waarin recht zou heersen in plaats van gunst, waarin de staat zou voorzien in alle behoeften van de burgers en niemand meer afhankelijk zou zijn an andermans charitatieve welgezindheid.

Maar het kan verkeren
Terwijl maar nauwelijks tien jaar geleden de toenmalige minister-president Kok verklaarde dat de Partij van de Arbeid haar ideologische veren had afgeschud, in de daaropvolgende kabinetten het pragmatisme van D66 hoogtij vierde, en de VVD luid in de trompet van de vrije markteconomie blies, kwam vrijwilligerswerk in allerlei onderzoek en ook in het politiek beleid volop in de belangstelling als onontbeerlijk voor het in stand houden van het sociale weefsel en wordt nu alom erkend dat levensbeschouwing in het algemeen en religie in het bijzonder een niet te miskennen rol spelen in de maatschappij."

(uit het voorwoord)

Het kan verkeren
Henk Meeuws deed tien jaar lang onderzoek naar levensbeschouwelijk vrijwilligerswerk. Bij zijn afscheid van Actioma schreef hij dit Bericht over het toekomstperspectief daarvan.




Meld hier eventuele onvolkomenheden