Gastvrij Overijssel Samen werken aan opvang van vluchtelingenProject Gastvrij Overijssel
We zijn gastvrije mensen en bieden een veilige schuilplaats aan vluchtelingen. Met allerlei vormen van hulp en contact willen we hun leven plezieriger maken en helpen bij de participatie. In breed gedragen en goed gecoördineerde activiteiten realiseren we deze gastvrijheid met nieuwe mogelijkheden en activiteiten. Wij helpen u zodat het goede activiteiten worden!
Samen werken aan gastvrije opvang voor vluchtelingen
Aanleiding
De reactie op de komst van vluchtelingen in onze samenleving is zeer divers en vaak ook emotioneel. Dat geldt zowel voor degenen die de opvang afwijzen als voor degenen die zich inzetten voor een gastvrij onthaal. Dit wijst op een grote diversiteit in opgedane ervaringen en gevoelens die daaruit voortkomen, terwijl de waarden die daarachter schuil gaan misschien niet eens zo verschillend zijn. Door de waarden, ervaringen en gevoelens van mensen serieus te nemen brengen we een leerproces op gang dat de samenleving gastvrijer maakt.
Er zijn vele oproepen voor hulp aan asielzoekers en vluchtelingen. Soms met goede, soms ook verkeerde vragen. De respons hierop is vaak groot. Maar vervolgens blijft e.e.a. regelmatig liggen omdat de communicatie met COA-AZC-Gemeente onvoldoende was en er geen coördinatie is.
Doelstelling van dit project is bijdragen aan een gastvrije schuilplaats voor vluchtelingen in de Overijsselse samenleving: vergroten en verbeteren van gastvrijheid. Hierbij hoort:
nadenken over het waarom en hoe van gastvrijheid. Daarbij is aandacht voor de eigen waarden en ook de ervaringen met gastvrijheid belangrijk.
aanbieden van gezamenlijke, goed gecoördineerde activiteiten die bijdragen aan beter samen leven: nieuwe mogelijkheden en activiteiten.
De primaire doelgroep: de inwoners van Overijssel. De genoemde nieuwe mogelijkheden en activiteiten worden door vrijwilligers opgezet en hebben als doelgroep de asielzoekers en vluchtelingen in Overijssel. Daarbij is een belangrijk werkdoel het zoeken en aansluiten op verrassende partners en daarmee ontwikkelen van innovatieve methoden. Zoals de aanpak van Waarderend Organiseren (Appreciative Inquiry) in vele projecten tot nieuwe ontwikkelingen heeft geleid.
De vragen en thema’s die aan de orde komen hebben in de eerste plaats te maken met de beelden en verhalen die we hebben vanuit onze (gezamenlijke en persoonlijke) geschiedenis. Deze verhalen verbinden we aan ervaringen van gastvrijheid en tegenstelde ervaringen van de betrokken personen en van de samenleving als geheel. Daaruit blijkt hoe we over gastvrijheid denken, welke waarden we daarbij hoog willen houden en welke discrepanties er bestaan. Daarop bouwen we verder door het zoeken van brede en persoonlijke mogelijkheden voor concrete inzet op gastvrijheid.
Activiteiten
Deze aanpak sluit aan op de verschillende organisaties die – al dan niet samen – actief zijn op dit vlak. Vanuit de ervaren leemtes en behoeften verbeteren we de kwaliteit en continuďteit van activiteiten. We:
Activeren: wanneer er nog weinig of geen initiatieven zijn;
Verbinden: in de situatie waarin er meerdere losse activiteiten zijn (o.a. Enschede en Hengelo);
Verbreden: wanneer een (kleine) groep een breed scala heeft opgezet (o.a. Zwolle).
Netwerken vormen:
Eén provinciaal contactpunt.
Hierin zijn diverse bovenlokale organisaties opgenomen zoals COA, Vluchtelingenwerk, Present, Leger des Heils en Kerken.
Lokale kerngroepen en platforms in 7 steden.
Een kerngroep van alle lokale stakeholders (ook Gemeenten) en een platform met de coördinatoren van alle betrokken lokale organisaties.
Daarnaast komt er één / komen er enkele coördinerende vrijwilligers en ambassadeurs en is er een breed scala aan vrijwilligers en initiatieven die vanuit het platform worden gefaciliteerd.
Contact Eddy Oude Wesselink Weusthagstraat 158 7556 ZD Hengelo
Tel: 0651731387 Email: eddyoudewesselink@kcwo.nl Internet: www.kcwo.nl
Deze activiteit maak onderdeel uit van het dossier Gevlucht en vreemdeling
Meld hier eventuele onvolkomenheden
|