Inclusief NoaberschapProject Inclusief Noaberschap In het samen leven, het noaberschap in het dorp, is niet iedereen opgenomen. Zo’n 10 % van de dorpsbewoners sluit zich niet gemakkelijk aan bij anderen, blijkt uit onderzoek. Zij hebben meer tijd en aandacht nodig. Bijvoorbeeld omdat we ze niet goed begrijpen. We bevorderen de opname van juist diegenen die – om welke reden dan ook – buiten de vanzelfsprekende kaders vallen.
Omzien naar juist diegene die buiten de boot valt. Aanleiding We horen van grote onzekerheid onder ouderen: wie helpt mij als ik het niet alleen meer red? En de eenzaamheid bij velen in onze samenleving. Dezelfde vragen horen we bij andere kwetsbare mensen. Tegelijkertijd zijn er verschillende trends en ontwikkelingen in onze samenleving die de sociale cohesie op het platteland beïnvloeden. We gaan naar een ander type samenleving toe – hoe die eruit gaat zien, weten we niet. Wel weten we dat in vergelijking met de klassieke verzorgingsstaat meer nadruk ligt op eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid, en de inzet van mantelzorgers en vrijwilligers (sociale netwerken). Daarom spelen we in op deze ontwikkelingen om meer kansen te creëren voor het vrijwilligerswerk en zo de gemeenschappen zichzelf helpen te versterken. Doordat voorzieningen wegtrekken, komt er al meer druk op de vrijwillige inzet in dorpshuizen en gemeenschapsaccommodaties. Dit kan ook een druk geven op het Noaberschap uit vroeger jaren. Daarom gaan wij in dit project op zoek naar manieren om vrijwilligers te ondersteunen en te mobiliseren, zodat zij kunnen aansluiten bij de vragen die leven (onzekerheid en eenzaamheid) en bij wat er al is. Door samen te werken kunnen ze de regio leefbaar houden onder het motto: “u bent aan de buurt”.
Visie Inclusiviteit en wederkerigheid zijn kernwaarden van onze organisatie: ‘meedoen in de samenleving’ is het credo dat wij uitdragen. ProMO en KCWO dragen bij aan leefbaarheid en welbevinden. Dat doen we vanuit intrinsieke motivaties als onderdeel van het maatschappelijk middenveld samen met vele anderen. We versterken en activeren de motivatie die mensen vanuit hun eigen zingeving (mensbeeld, waarden) ervaren. We hebben een breed maatschappelijk draagvlak en hebben directe toegang tot de vele, diverse levensbeschouwelijke groeperingen en de netwerken die daarmee verbonden zijn. Deze groeperingen en netwerken kunnen een rol van betekenis spelen in de lokale samenleving.
Doelstelling Doel van dit project is dat er van harte wordt samengewerkt in de regio’s. Het project bevordert inclusie op lokaal niveau van heel verschillende mensen opdat ze (meer) kunnen participeren aan de samenleving met de mogelijkheden die ze hebben. KCWO en ProMO stimuleren het discours over de participatiemaatschappij en bemiddelen bij initiatieven op maatschappelijk terrein. Zij nodigen en dagen mensen uit, zich op basis van hun levensbeschouwing actief bezig te houden met maatschappelijke vraagstukken en zich in te zetten voor mensen die maatschappelijk in de knel (dreigen te) komen. Onze werkwijze wordt gekenmerkt door: werken vanuit de eigen vragen en doelen van de mensen in de lokale gemeenschap; samenwerking met vele andere maatschappelijke organisaties; innovatieve en interactieve werkvormen. Eddy Oude Wesselink Weusthagstraat 158 7556 ZD Hengelo Tel: 0651731387 Email: eddyoudewesselink@kcwo.nl Internet: www.kcwo.nl Deze activiteit maak onderdeel uit van het dossier Wet Maatschappelijke Ondersteuning Meld hier eventuele onvolkomenheden |
|