Wmo (on-)mogelijkheden voor de kerken nu de praktijk!Datum: 30 nov. 2007
IN UITVOERING
Hoe functioneert de WMO in de praktijk van de kerken? De invoering van de WMO lijkt de kerken nieuwe kansen te bieden een actieve bijdrage te leveren aan de lokale samenleving.
Op deze studiebijeenkomst zal de vraag centraal staan: Welke rol, houding en actie past de kerken en wat zijn de ervaringen tot op heden?
Aan de hand van enkele concrete projecten en verhalen uit de praktijk willen we informatie geven over hoe de WMO in de relatie tot de kerken vorm krijgt. We hopen handvatten aan te reiken om daarmee op de eigen plekken aan de slag te gaan.
Vanuit diverse invalshoeken en ervaringen zullen we op deze vraag ingaan:
- Mw. A. den Hoed, hoofd van de afdeling Sociale Samenhang en Opvang (onderdeel van de Directe Maatschappelijke Ondersteuning) bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat in op de stand van zaken rondom de invoering van de WMO en daagt de kerken uit om mee te denken.
- Het project Acta moet ertoe leiden dat de kerk handen en voeten kan geven aan mogelijke nieuwe vragen die zij vanwege de WMO op zich af ziet komen. De heer W. Willigenburg, directeur van Stichting Hip, één van de kartrekkers van het project: ‘Er is natuurlijk al heel veel nagedacht over de WMO, óók binnen de kerken. We gaan dan ook zeker niet opnieuw het wiel uitvinden, maar willen alle kennis die binnen de diverse kerken is verzameld, bundelen en toegankelijk maken, en zo nodig actualiseren.’De projectgroep lanceert binnenkort de website www.kerkenwmo.nl, dat een soort kerkelijk WMO-portaal voorstelt. Daarnaast wil de projectgroep in contact treden met diaconaal consulenten van diverse kerkelijke gezindten in Nederland om praktijkvoorbeelden van diaconale inzet uit te wisselen. Het project ACTA is mogelijk gemaakt door subsidie van het Min. VWS.
Vervolgens presenteren we een carrousel van een viertal projecten. U krijgt de gelegenheid om kennis te maken met een tweetal projecten.
Programma 14.30 uur Inloop en koffie
15.00 uur Woord van Welkom Dhr. H. Vossen, Dienst Kerk en Samenleving
15.10 uur Stand van zaken rond invoering van de WMO mw. A. den Hoed, Ministerie van VWS
15.30 uur Gelegenheid tot het stellen van informatieve vragen
15.40 uur Presentatie van het project Acta en de website Kerk en WMO Dhr. W. Willigenbrug, directeur van de stichting HIP
16.00 uur Pauze
16.15 uur Projectencarrousel, eerste ronde
- Dhr. J. Baar zal als voorzitter van de gemeentelijke WMO-raad in Echt ingaan op de vraag welke rol kerken zouden kunnen vervullen.
- In een viertal parochies van Landgraaf is een nieuw diaconaal project ontstaan 'Harteklop'. De parochies werken hierin samen met andere vrijwilligers- en welzijnsorganisatie. Dhr Siemensma, voorzitter van deze diaconale werkgroep zal dit project toelichten en de mogelijkheden en onmogelijkheden aanduiden.
- Moslims en de WMO, Bouachiab Saadane.
De moslims zijn momenteel nog niet of onvoldoende betrokken bij de WMO. Wel zijn er gezamenlijke initiatieven tussen christelijke kerken en moslims op verschillende plaatsen te ontdekken.
- Vrijwilligers en mantelzorg. In de gemeente Eysden hebben de kerken een vrijwilligersproject van de grond getild. M.n. in deze kleine plattelandsgemeente is deze vraag aan de kerken gesteld. De uitwerking leverde nieuwe samenwerkingsverbanden op.
16.50 uur Projectencarrousel, tweede ronde
17.30 uur Plenaire gespreksronde
18.00 uur Afsluiting
Datum: 30 november 2007 Plaats: Fontys Hogescholen Sittard, Auditorium Mgr. Claessenstraat 4, Sittard Kosten: € 5,00 (te voldoen bij entree)
Aanmelden a.u.b. voor 23 november 2007 via de mail/ telefonisch
NB.: U kunt gebruik maken van de (ondergrondse)parkeergarage, ingang rechts van het gebouw.
Nadere informatie: Hub Vossen, tel.: 046 4105885/06 24488442 hub.vossen@hetnet.nl Paul Van Gerven, tel.: 08778 79782 René Bronneberg, tel.: 08778 79762
www.fontys.nl/ctp
Organiserende instellingen: Dienst Kerk en Samenleving van het bisdom Roermond, Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland, steunpunt Zuidoost, Limburgse Islamitische Raad
Deze activiteit maak onderdeel uit van het dossier Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Meld hier eventuele onvolkomenheden
|