Studiedag Diaconie Over de dissertatie Diaconie van Henk MeeuwsDatum: 3 feb. 2012
Studiedag Diaconie Over de promotie Diaconie van Henk Meeuws
Op vrijdag 3 februari 2012 bespreekt de Diaconale Studiekring het proefschrift van Henk Meeuws Diaconie. Van grondslagenonderzoek tot een pleidooi voor een diaconale mystagogie. Deze studiedag vindt plaats in de Bergkerk, Dr. Abraham Kuyperlaan 2, 3818 JC te Amersfoort, tel. 033-4617917 (vanaf station – hoofduitgang rechts – langs restaurant Bellevue – Koningin Wilhelminalaan omhoog lopen, aan het einde is de Bergkerk, vijftien minuten lopen)
Organisatie: Oecumenische Diaconale Studiekring - Landelijk Katholiek Diaconaal Beraad (LKDB) - Landelijk bureau DISK
Op 18 oktober 2011 promoveerde Henk Meeuws op een fundamentele studie over diaconie. De auteur gaat daarin op de ontwikkelingen in de diaconie in vooral de Rooms-Katholieke Kerk van de afgelopen decennia en onderzoekt de grondslagen en kenmerken van de diaconie en de positionering in de kerk. Een samenvatting van het boek is hier te downloaden. Het boek is te verkrijgen bij landelijk bureau DISK. Prijs: Euro 29,90 (inclusief portokosten). Deze studie verdient het om bestudeerd te worden en besproken te worden. Vandaar deze oecumenische studiedag.
Zaal open om 10.00u. De bijeenkomst duurt van 10.30u-15.00u. Programma
10.00-10.30 uur: Zaal open, inloop met koffie en thee 10.30-10.45 uur: Welkom en opening
10.45-11.00 uur: Toelichting op het proefschrift door Henk Meeuws. Vervolgens komen drie clusters van vragen aan de orde, zoals die op de promotie aan de orde kwamen. We zetten als het ware het debat van toen voort! Elke vraag wordt kort ingeleid, waarna Henk Meeuws een reactie geeft. Daarna is er ruimte voor plenaire discussie.
11.00-12.15 uur: Een breed concept van diaconie? Henk Meeuws: “Mijn ruime bepaling van het begrip diaconie werd eerder afgewezen door de redactie van Barmhartigheid en Gerechtigheid (p. 394-395). De redactie van het handboek verbond diaconie met kerken en met het handelen van christenen. Ik handhaaf in mijn proefschrift mijn opvatting dat ook het sociale handelen van niet-christenen onder diaconie valt. Op de tegenargumenten ben ik in mijn dissertatie ingegaan: ik vind ze niet steekhoudend (p. 334-338)”. Is daarmee het pleit beslecht? Of wordt de kritiek van de kant van de redactie nog versterkt door de analyses van Collins? (Vgl. echter de dissertatie p. 338 e.v.). Deze kwestie wordt ingeleid door Herman van Well. Tussentijds zal er een korte pauze zijn.
12.15-13.15 uur Lunch
13.15-14.00 uur Diaconie en ‘Godsontmoeting’ In het boek wordt diaconie verstaan als ‘doorgeven van de gave die eerder onverdiend ontvangen is’. Deze dynamische structuur van geven en ontvangen wordt relationeel opgevat, als een persoonlijke relatie. Op deze wijze wordt die relatie ook in ‘religieuze zin opgevat: als ‘Godsontmoeting’. De vraag is echter of dit spreken in termen van Godsontmoeting niet te direct is. Want hoe kan van Godsontmoeting gesproken worden wanneer de ‘gave’ waaruit geput wordt, waarvan ‘rijck’lyck en blijmoedigh’ wordt gegeven, onrechtmatig verkregen goed blijkt te zijn? Vgl. Wijsheid van Jezus Sirach 34:21-22 “Offert iemand met onrechtmatig verkregen goed dan is dat offer bezoedeld en gaven van wettelozen worden niet aanvaard”. In algemene zin is de vraag aan de orde hoe het concept van Godsontmoeting zich verhoudt tot die vormen van diaconaal handelen waarin er niet sprake is van een directe ontmoeting tussen mensen waarin de ontmoeting met God oplicht. Deze kwestie wordt ingeleid door Herman Noordegraaf.
14.00-14.10 uur Pauze met koffie en thee
14.10-15.00 uur Diaconale mystagogie Het begrip mystagogie is in protestantse kring (vrij) onbekend. Daarom allereerst: wat is mystagogie, is dat voldoende duidelijk? Vervolgens: in het laatste hoofdstuk wordt onder de noemer ‘diaconale mystagogie’ een ontwerp voorgelegd van een soort leerroute waarlangs degenen die verantwoordelijkheid dragen voor het leven van de geloofsgemeenschap ontvankelijkheid voor het geheim van diaconie kunnen inoefenen. Is dat ontwerp eigenlijk wel realistisch, heeft het kans van slagen, biedt het werkelijk toekomstperspectief wanneer we rekening houden met de koers die in de Nederlandse (r.k.) kerk gevaren wordt? Deze kwestie wordt ingeleid door Jozef Wissink.
15.00 – 15.30 Afronding en sluiting. Napraten met hapje en drankje. Aanmelden is nodig, in verband met catering. Graag vóór1 februari 2012.Ten einde lunch, koffie/thee en zaalhuur te kunnen betalen, vragen wij een bijdrage van 20 euro, die ter plekke kan worden voldaan. Aanmelden voor de werkdag per e-mail aan info@disk-arbeidspastoraat.nl, of per post. Voor de post kunt u gebruik maken van de aanmeldingsstrook in deze uitnodiging. S.v.p. in een gefrankeerde envelop sturen aan landelijk bureau DISK.
Deze uitnodiging is tevens het programma. U ontvangt geen bevestiging van deelname.
U kunt u aanmelden voor deze studiedag bij Landelijke bureau DISK, Luijbenstraat 17, 5211 BR ’s-Hertogenbosch; 073-6128201 of mail alle gegevens naar: e-mail: info@disk-arbeidspastoraat.nl; homepage: www.disk-arbeidspastoraat.nl Contact Hub Crijns Lijbenstraat 17 5211 BR 's-Hertogenboscch
Tel: 073-6128201 Email: info@disk-arbeidspastoraat.nl Internet: www.disk-arbeidspastoraat.nl
Deze activiteit maak onderdeel uit van het dossier Diaconie
Meld hier eventuele onvolkomenheden
|