Uitreiking Ab Harrewijn PrijsDatum: 13 mei. 2014
Programma uitreiking Ab Harrewijn Prijs 2014 Zondag 13 mei 2014, 15.00 uur Muiderkerk te Amsterdam, Linnaeusstraat 37 Iedereen is welkom en aanmelding vooraf is niet nodig. De Muiderkerk in Amsterdam is met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Kijk vooraf even op googlemaps of raadpleeg een kaart.
De Ab Harrewijn Prijs De Ab Harrewijn Prijs is in januari 2003 ingesteld vanuit de Linker Wang, platform voor geloof en politiek, ter nagedachtenis van Ab Harrewijn, dominee en politicus. De prijs wordt sinds 2003 jaarlijks op 13 mei, de sterfdag van Ab Harrewijn, uitgereikt aan een persoon of groep personen die zich met een origineel idee hebben ingezet voor de onderkant van de samenleving. Jaarlijks maakt de jury enkele initiatieven bekend, die voor de prijs in aanmerking komen. Alle genomineerden ontvangen een bedrag van 1.500 euro en een certificaat. De prijs bestaat uit een kunstwerk, een certificaat en een bedrag van 5.000 euro, in te zetten voor het bekroonde initiatief.
Programma 15.00 Welkom 15.05 Inleiding door Lisa Paassen, winnaar 2013 15.15 Interviews met de vier genomineerden 2014 15.45 Lezing door Andre Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland 16.05 Muzikaal intermezzo 16.25 Bekendmaking winnaar en prijsuitreiking 16.30 Afsluiting en borrel De jury hoopt dat u aanwezig kan zijn. U bent van harte welkom.
Genomineerden voor de editie 2014 De volgende drie genomineerden zijn door de jury geselecteerd (in willekeurige volgorde):
Mariët Mensink en Maria van den Muijsenbergh, initiatiefnemers van het Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen, waar vrouwen zonder verblijfspapieren, zonder onderdak en met medische problemen tijdelijk opvang vinden. Het Wereldvrouwenhuis beheert twee panden, waar jaarlijks twintig tot vijfentwintig vrouwen onderdak vinden. Zij krijgen gedurende drie maanden persoonlijke en medische begeleiding en een activiteitenprogramma. De opvang is gericht op het versterken van de eigen kracht en zelfredzaamheid. Ze ontwikkelen een netwerk en leren vaardigheden om na de opvang zelfstandig verder te kunnen. Het uitgangspunt is dat vrouwen zelf verantwoordelijk blijven voor hun leven en onafhankelijk.De vrouwen worden veelal doorverwezen door huisartsen en hulpverleningsorganisaties, maar het is ook wel eens voorgekomen dat de IND iemand aanmeldde. Meer informatie: www.wereldvrouwenhuis.nl
Annemiek Onstenk, initiatiefnemer van multimediaal project Qracht 500, met de website www.qracht500.nl, een eenmalig magazine Qracht 500 over armoede in Nederland dat in februari 2014 verscheen en een Qrachtmeeting over armoede waarin geportretteerden uit het magazine in debat gaan met bestuurders uit politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties onder leiding van Agnes Jongerius op 17 april aanstaande. In Qracht 500 vertellen mensen hoe zij in armoede terechtkwamen, wat ze doen om uit de armoede te komen en wat de voornaamste problemen zijn die zij op hun pad vinden. Chronisch zieken, werkenden, werklozen, kinderen, zelfstandigen, verslaafden, daklozen, ondernemers, ex-gedetineerden uit het hele land: armoede kan iedereen overkomen. Meer informatie: www.qracht500.nl
Bert Schulte en Joy Falkena van De Achterban, een platform dat opkomt voor de belangen van mensen zoals zijzelf: daklozen, thuislozen, druggebruikers en mensen die dat zijn geweest. Doel van De Achterban is behartigen van belangen van dak- en thuislozen en gebruikers in Den Haag, ondersteunen van cliënten die binnen instellingen medezeggenschap willen organiseren of versterken, bevorderen van een positieve beeldvorming van de dak- en thuislozen en gebruikers in Den Haag en meepraten en meedenken over beleid van gemeente en instellingen ten aanzien van dak- en thuislozen en gebruikers in Den Haag. Bij een recente activiteit keurden daklozen zelf de dagbesteding die door organisaties wordt aangeboden: een mooie omkering van rollen. Meer informatie: www.deachterban.info.
Ab Harrewijn Prijs De Ab Harrewijn Prijs is een initiatief van de gelijknamige stichting. De stichting steunt vooral op particuliere giften, maar krijgt ook ondersteuning van: De Linker Wang, platform voor geloof en politiek; GroenLinks; Stichting Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken (DISK), de werkgroep Arme kant van Nederland/EVA en Emmaus Haarzuilens. De Prijs is vernoemd naar Ab Harrewijn, theoloog, dominee, arbeidspastor bij DISK Amsterdam, voorzitter en Tweede-Kamerlid van GroenLinks. De Ab Harrewijn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt sinds 13 mei 2003, een jaar na het plotselinge overlijden van Ab Harrewijn. De jury van de Ab Harrewijn Prijs bestaat uit Siska Barelds (partner van Ab), Hub Crijns (directeur DISK), Ruard Ganzevoort, (voorzitter De Linker Wang), Ineke van Gent (voormalig Tweede-Kamerlid), Eddy Reefhuis (oud-studiegenoot van Ab), en Els Veenis (voormalig partijbestuurder GroenLinks). De winnaar van de Ab Harrewijn Prijs krijgt een kunstwerk met bijbehorende cheque van 5000 euro uitgereikt. Voor de andere genomineerden is een prijs van 1500 euro beschikbaar.
Meer informatie over de prijs en de genomineerden treft u aan op www.abharrewijnprijs.nl. Secretaris Ab Harrewijn Prijs: Christian Jongeneel, Mathenesserlaan 412, 3023 HE Rotterdam, tel. 010-4049898; e-mail: secretariaat@abharrewijnprijs.nl Contact Christian Jongeneel Mathenesserlaan 412 3023 HE Rotterdam
Tel: 010-4049898 Email: secretariaat@abharrewijnprijs.nl Internet: www.abharrewijnsprijs.nl
Deze activiteit maak onderdeel uit van het dossier Diaconie
Meld hier eventuele onvolkomenheden
|